New York med stopover på Island

 

Tisdag 1 augusti

Utresedag – Till Reykjavik

Flyget till Island tar ca 2,5 timmar. Islands största näring är turism, och allt kändes väldigt genomtänkt och smidigt logistikmässigt. Man skulle kunna säga att det inte bara är får som vallas på Island, utan även som besökare skyfflas man iväg på bussar och blir avsläppt och upplockad dit man ska. Vi bodde på Fosshotel Baron, som vi tyckte var billigt med tanke på att Island är ganska dyrt.

 

Onsdag 2 augusti

På onsdagen hade jag förbokat Blue Lagoon. Vi åkte iväg vid 6 på morgonen för att stiga in på Lagunen vid åtta. Då var det ganska lugnt där, så vi var glada senare att vi bokat in det så tidigt.

Den blå lagunen var annars helt underbar, en enda stor hot tub som du inte behöver trängas i. Hit kan jag lätt fara igen.

På eftermiddagen promenerade vi mest runt på stan och åt middag på ett ställe som hette Forrettabarin. Där tog vi varsin fyrarättersmeny, som vi tyckte var prisvärt. Jag åt bland annat lamm och rökt fisk medan Per fick en hästbiff.

 

Torsdag 3 augusti

På torsdagen hade jag förbokat The Golden Circle Express tour. Vi hade otur med guiden och fick en japansk man som pratade allt annat än flytande engelska. Så han var rätt jobbig att lyssna på och man förstod inte så värst mycket... Fantastisk tur annars, särskilt Gullfoss tyckte jag var amazing.

 

Fredag 4 augusti

Resa mot New York.

Från flygplatsen i New York tog vi en flygbuss in till stan, för det kändes enkelt, det stod en kille direkt i ankomsthallen och pekade ut en tjej vi kunde köpa biljett av. Hon hade dessvärre stora problem med sin kortläsare... Iallafall blev vi imponerade av vårt hotell; Staybridge Suites Times Square, vilket visserligen hade varit rätt dyrt (precis som allt annat i New York), men rummet var större än en skrubb, med välutrustad kokvrå, de serverade gratis frukost på hotellet (tydligen ovanligt i New York) och hade dessutom en gratis after work flera dagar i veckan med vin, öl och tilltugg. Vi bodde på andra våningen av typ 30, så vi kunde dessutom använda trapporna istället för hissen som ofta tog rätt lång tid på sig.

 

Lördag 5 augusti

Vi hade planerat in Empire State building på morgonen, men det var dimmigt, så vi ändrade planerna och tog oss till Naturhistoriska muséet istället. Häftigast var alla dinosaurieskelett. Sedan hade de mycket uppstoppade afrikanska djur, som vi inte var så intresserade av då vi sett de flesta i vilt tillstånd, samt utställningar om olika folkslag, såsom indianer osv. Som vi bara snabbt sprang förbi då vi var mer djur- och naturintresserade. Vi var där vi öppning, vilket jag kan rekommendera, för köerna när vi gick ut såg inte så kul ut.

 

Söndag 6 augusti

Vi tog Empire State Building på söndagen istället.

Sedan köpte vi metrocards och tog oss till 9/11 muséet. Det var väldigt mycket folk där och väldigt mycket förklarande text på väggarna, som man tyvärr inte kunde läsa då det var trångt. Så i efterhand hade det kanske varit klokt med en audioguide.

Utställningen är uppbyggd som en tidslinje som förklarar hela händelseförloppet. Det var skrämmande och intressant.

Sedan på vägen tillbaka till hotellet stannade vi och gick över Brooklyn Bridge, det var en kul grej att göra men sjukt mycket folk.

Vi hade köpt ett New York Explorer pass, med fem inträden på olika sevärdheter för ca 1000 kr. Jag skulle nog rekommendera andra att göra samma. Det finns ett New York pass man kan köpa också, men då köper man per dag, och man orkar max med två sevärdheter om dagen.

 

Måndag 7 augusti

På måndagen hade vi otur med vädret; regn, blött och äckligt hela dagen.

Vi började med Financial Crisis tour på Wall Street. Guiden var jätteintressant att lyssna på och berättade så alla förstod och han hade själv länge jobbat i branschen och hade en del spännande att dela med sig av. Så det kan jag absolut rekommendera!

Sedan hade vi planerat in att kika in frihetsgudinnan, men slopade det pga. Äckligt väder. Så vi ägnade oss åt lite shopping istället. Det finns så sjukt mycket shopping i New York och alla butiker är som Doctor Who's tardis, större på insidan (för de är oftast över flera våningsplan).

 

Tisdag 8 augusti

På tisdagen hade jag bokat in Food on Foot tour som ingick i explorer passet. Vårt första intryck av guiden var att han var omständig. Beskrivningen till mötesplatsen var något utöver det vanliga. Men å andra sidan tar han med grupper om 40 personer på new yorks tunnelbana, vilket kräver en hel del organisations-skills. Så fort turen kommit igång verkade han dock slappna av lite och det blev en mycket trevlig tur med god mat, och bra restaurangtips.

 

Onsdag 9 augusti

Vi började dagen med Museum of Modern Arts, vilket var ett lagom stort museum med mycket intressat att titta på.

Sedan gick vi på mat-guidens restaurangtips och gick till Porterhouse vid Columbus Circle. Det stället var minst sagt fancy, och vi stack ut med shorts och t-shirt bland alla kostymnissar. Men de hade en lunchdeal för 35 dollar som var mycket prisvärt, för trerätters. Till det tog vi en flaska vin som gick på typ 50 dollar, då var det en av de billigaste. Fantastisk mat.

Sedan köpte vi biljetter till Miss Saigon. De har biljettbås på Times Square (TKTS) där de säljer överblivna biljetter till föreställningar samma kväll för rabatterade priser. Så vi Fick två biljetter för ca. 80 dollar styck. Först tyckte vi det var dyrt, men senare på teatern när vi upptäckte vilka bra platser vi fått så tyckte vi att det var billigt, haha. Föreställningen var riktigt bra också.

 

Torsdag 10 augusti

Hemresa, efter en sista Starbucks och pokemon-raid.

Vi drack en Starbucks varje dag eftersom kaffet på hotellet var extremblaskigt. Och vill man spela pokemon go är New York stället att hänga på helt enkelt. (1GB data för 299 kr hos telia räckte precis för Per och jag hade mycket kvar trots att jag använt min telefon en del också.)

 

 

Kommentera här: